Tingen och ”varat”

Tingen och ”varat”. - På 1800-talet så utvecklade den tyska fysikern och filosofen Herman von Helmholtz  teorin att människans föreställning om tingen och ”varat” är produkter av följande två saker:


  •  De skapas av våra sinnesorgan, det vill säga fysikt och kroppsligt.

  • De skapas genom vår andliga verksamhet. Alltså det är inte våra föreställningar som avbildar tingen utan de är enbart tolkningar baserade på våra andliga upplevelser av olika religiösa eller existentiella tecken och symboler - det vill säga ett resultat av psykiska och andliga retningar.

När jag funderar på detta, så slår det mig - en människa som är född blind har en annan föreställning om tingen och ”varat” än en människa som är född seende. Detta antagande, om att en blinds föreställning om tingen och ”varat” är annorlunda, kan jag acceptera eftersom jag fullkomligt tror att den fysiska eller kroppsliga tillvaron fullkomligt skapar den psykiska uppfattningen av ”världen”  – om inte medvetet, i så fall i det undermedvetna.
 
Men det som på allvar väcker mitt filosofiska tänkande kring ämnet är följande frågor. Vilka andliga tecken och symboler har en människa som är född blind i sitt undermedvetna – är de likadana som hos en född seende? Finns exempelvis de vanligt förekommande symboler såsom korset, ringen eller kryssets symbolik och betydelse lika befäst hos en individ född blind som det gör hos en individ född seende? Finns det likheter och olikheter, eller är det ingen skillnad alls? Finns det samma arketyper, symboler, tecken osv. i det  undermedvetna hos en individ född blind som hos en individ född seende? Om inte, vilka arketyper, symboler, tecken osv. har då en person som är född blind? Och om det inte i det undermedvetna finns någon skillnad mellan en människa som är född blind arketyper, symboler, tecken osv. och en människa som är född seende – är inte det då ett starkt bevis för den tesen om det kollektiva undermedvetandet som C. G. Jung utarbetade?


© Adryan Linden, 2005



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback