Kanariefågeln i huvudet.

2005 fick det multinationella företaget Sony klartecken av det amerikanska patentverket att ta patent på en maskin, som enligt Sony, kan stråla in information direkt in i den mänskliga hjärnan. Sony förklarar tekniken som en puls av ultraljud riktad mot speciella delar av hjärnan, som på så sätt introducera konstgjorda "sensoriska upplevelser" så som smak, ljud och bilder.

 

I den tre år gamla ansökan, uppger Sony att syftet med tekniken är att i framtiden kunna göra tv-spel där man både kan uppleva smak, lukt, känsel och i det längre perspektivet vill man kunna hjälpa blinda eller döva till ett bättre liv. Men ännu har inte detta löfte infriats av Sony, utan i stället har man lanserat sin "tredje generationens" spelkonsol PS3.

 

Detta låter väl inte så farligt, utan till och med bra ifall det hjälper döva och blinda stackare, kan man ju tycka. Kanske det, men till vilket pris ska vi hjälpa döva och blinda? Låta företag, som i det här fallet Sony, mixtra med våra hjärnor för att ett fåtal döva och blinda idioter har misslyckats med att acceptera sin fantastiska situation. Jag är av den åsikten, att vi måste dra gränsen för vår filantropi någonstans och varför inte här. Bara en åsna är dum nog och tro att man enbart kommer stanna vid att hjälpa blinda och döva att se eller höra skräpkulturen som just nu florerar i samhället; vad fan de borde ju vara glada - de slipper ju skiten.

 

Nej, tekniken handlar inte heller om att ge finniga datanördar deras ultimata våta dröm ? den handlar om kontroll och att effektivt kunna ta sig in varje människas hjärna; att implantera en ?inre polis? och gör realitet av George A. Romeros dystopi utlagd i hans så kallade "Dödsserie" (Dead series). En serie kultförklarade zombiefilmer gjorda mellan 1968 och 2008.

 

När den här typen av teknik lanseras till "folket" så är den inte ny - utan då har den redan år av hemlig statlig och militär forskning under bältet. Utan att hamna i "konspirationsträsket" så vet man utifrån behavioristisk forskning att det är möjligt att styra beteende med exempelvis upprepningar eller så kallad "prägling", vilket betyder att det vore olyckligt att helt avfärda tanken på möjligheterna att kunna styra människor elektroniskt.

 

Låt oss återvända till Sonys nya spelkonsol PS3 och låt oss ställa frågan var ambitionen från 2005, att hjälpa döva och blinda, tog vägen.

 

Sonys PS3 är ett teknologiskt underverk som rent teknologiskt sopar mattan med övriga "tredje generationens" spelkonsoler på marknaden. Utrustad med den senaste Blue Ray-spelaren och en förmåga att visa upp till 120 bitar per sekund, det mänskliga ögat kan inte ens uppfatta bilder över 75 bitar per sekund, så är PS3:an ändå en ekonomisk katastrof eftersom nästan ingen har den teknik som krävs för att utnyttja maskinens fulla kraft.

 

Men vad gör det? Inget, eftersom det är andra intressen som styrt Sony att investera i förlustaffären PS3 och det är samma intressen som gjort det möjligt för Sony att bygga ett monster utan att oroa sig för att förlora marknadsandelar eller sin position som ett av världens största elektronikföretag.

 

Nu till pudelns kärna, som ni minns fick Sony 2005 patent på en apparat som med ultraljud kunde "stimulera" hjärnan och det var genom det amerikanska patentverket som detta patent gavs - vilket kort och gott, människor, betyder Sonys intresse är det samma som den amerikanska regeringen och den amerikanska militären.


© Adryan Linden, 2006-2008



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback