Svårigheten med nihilismen

Svårigheten med nihilismen. - Det är ganska svårt att vara en nihilist, då det är högst ”osannolikt” att en människa kan vara helt befriad från moraliska värderingar eftersom det till och med ligger en moralisk värdering i att inte ha en moralisk värdering.


© Adryan Linden, 2005

Kommentarer
Postat av: Erik

Hej
När det gäller nihilismen har du fel. Du skriver att nihilismen är viljan till ingenting. Det stämmer inte. Nihilismen är läran om att ingen moral är bättre än någon annan, vilket beror på att det helt enkelt inte finns några objektiva värdegrunder att basera moral på. Det är omöjligt då något absolut och fullkomligt inte finns, allt är således förgängligt. Gud, den fullkomliga, den sanna är död. Fullständig relativism blir följden.

2005-10-19 @ 02:46:27
Postat av: Adryan Linden

Min bäste Erik,

Om allt är relativt, hur kan jag då har fel eller rätt? Det finns inga sanningar, bara olika åsikter och min åsikt är den att nihilismen är en vilja till ingeting.

Det står dig helt fritt att tro att nihilismen är läran om att ingen moral är bättre än någon annan - trots att jag flinar åt denna övertygelse, det du talar om är reltivismen och inte nihilism. Det är vanligt att man förväxlar dem med varandra.

Vänligen,
Adryan


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback